MENÜ >

Cserkeszőlő programok

Cserkeszőlő története, természeti értékek

 

Cserkeszőlő Magyarország és a Kárpát medence legnaposabb részén fekszik, évente átlagosan több mint 2000 órát kitevő napsütéssel. A Tiszazug kistérségben található, ami természeti értékeit tekintve Jász-Nagykun-Szolnok megye leggazdagabb kistérsége. Ez a terület a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz és a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzethez (a Hortobágyi Nemzeti Park részeként) is tartozik.
Cserkeszőlő legfőbb vonzereje a gyógyhatású termálfürdő. A vidék egykor borkultúrájáról is ismert volt. Nevének eredete a jordán cserkesz néptől is származtatható, hiszen IV. Béla idején nagy létszámú cserkesz kisebbség érkezett a területre.
Tájvédelmi szempontból különleges antropogén eredetű értéket képviselnek az emberkéz alkotta építmények, az un. kunhalmok.

Az egykoron vízjárta alföldi táj gyakori velejárója a környezetéből 5-10 méterrel kiemelkedő többnyire kerek alaprajzú magaslat, amely mind keletkezési korát, mind eredeti funkcióját tekintve rendkívül változatos lehet, viszont évszázadok (évezredek) óta szerves alkotórésze az adott tájnak. Telepítésének helyét alapvetően meghatározták a terület hajdani vízrajzi viszonyai. Sok halom épült vízfolyások magaspartján, továbbá a folyók kanyarulatainak külső ívén, melyek a gyakori elöntések elől menedéket kínált az ott lakóknak.
Cserkeszőlőről, a kunhalmokról és a környék élővilágáról ide kattintva további részletes információkat olvashat.

Cserkeszőlő programok: Gyógy- és Strandfürdő

 

Meghatározó jelentőségű volt a település életében, amikor szénhidrogén-kutató fúrás során 1943-ban, akkor 96 °C-os – nagy mennyiségű oldott ásványi anyagot tartalmazó – termálvizet találtak. Kezdetben a homokba ásott lefolyócsatornához jártak messze földről a reumás és egyéb betegségeikből gyógyulni vágyók. Azóta a település fő vonzereje

a 2.300 méter mélységből feltörő, alkáli-kloridos és hidrogén-karbonátos hévíz, melynek Cserkeszőlő a hírnevét köszönheti. A nagy hatású 82 °C-os gyógyvíz több évtizedes tapasztalatok alapján bizonyította gyógyító hatását, az alkáli-kloridos, hidrogén-karbonátos vize hivatalos gyógyvízminősítéssel rendelkezik.
Cserkeszőlő  legfontosabb látványossága a Gyógy- és Strandfürdő komplexuma. A teljesen felújított létesítményben eredményesen gyógyíthatók a krónikus mozgásszervi és reumatikus betegségek, valamint a nőgyógyászati bántalmak és bőrgyógyászati megbetegedések. A gyógyulni vágyók kényelmét szolgálja a helyben történő reumatológiai szakrendelés, a bőrgyógyászati szakrendelés a fizioterápiás, illetve egyéb balneoterápiás kezelések.

További információk Cserkeszőlőről:

www.cserkeszolo.lap.hu

Cserkeszőlő programok: Cserkeszőlői Csipkeház és bemutató terem

 

A 2007-ben megnyílt cserkeszőlői Csipkeház és bemutatóterem az ország egyetlen olyan vert csipke bemutatóterme, ahol a munkabemutató megtekintésén kívül a csipkeverést tanulni is lehet.
A Csipkeház a Royal Panzió közvetlen közelében található.

További információk:

www.cserkeszolo.lap.hu

Cserkeszőlő programok: Gyermek Autós Közlekedési Park

 

2014-ben került átadásra Cserkeszőlőn a miden igényt kielégítő Gyermek Autós Közlekedési Parkot.
Az aszfalton elektromos autókkal róhatják a köröket és tanulhatják meg a biztonságos közlekedés alapjait.
A modern aszfaltcsík mellett működő jelzőlámpák is valóságossá teszik a környezetet. Az elektromos kisautókban élmény a tanulás.
Minden nap 9 és 19 óra közt várják az 5 és 12 év közötti gyermekeket egy kis játékos tanulásra elektromos autókkal, profi tanpályával és mindig mosolygó, segítőkész személyzettel Cserkeszőlőben, a Fürdő mögött.

További információk: www.cserkeszolo.lap.hu

Cserkeszőlő programok: Cserke Vitéz Napok

 

Minden évben július közepén kerül megrendezésre Cserkeszőlőn a Cserke Vitéz Napok elnevezésű rendezvény. A három napos fesztiválon hagyományőrző programokkal, a vidékre jellemző étellel, itallal, Cserke Vitéz és Cserke Úrhölgy választással, és vitézi próbatételekkel várják a látogatókat. Naponta kétszer ágyúszó dörren a Gyógyfürdő bejárata előtt.

Facebook